Jak napisałam powyżej, prawidłowy poziom cholesterolu nie jest jednakowy dla wszystkich. Na Zachodzie uznaje się, że jest to indywidualna wartość wahająca się między 250 mg/dl a 350 mg/dl. Poziom cholesterolu zmienia się w ciągu dnia. Jest uwarunkowany wieloma czynnikami. Jak już wcześniej wspominałam tymi czynnikami mogą być: stres, zaburzenia w pracy wątroby lub nieprawidłowości genetyczne na poziomie komórkowym polegające na uszkodzeniu receptorów komórkowych dla frakcji LDL. W wyniku tego uszkodzenia, komórki nie mogą przyswoić dostarczonego cholesterolu w wystarczającej ilości.
Wątroba, główny narząd produkujący cholesterol, reguluje zapotrzebowanie na niego w danej chwili, stąd też niebezpiecznie jest obniżać jego poziom, a już na pewno nieodpowiedzialnie domagać się jego redukcji do wartości poniżej 200 mg/dl. Niestety leży to w interesie producentów margaryny oraz koncernów farmaceutycznych czerpiących z leków przeciw cholesterolowych krociowe zyski. Redukcja stężenia cholesterolu we krwi wiąże się ze znacznym ograniczeniem wydolności psychicznej oraz fizycznej organizmu, jak również ze wzmożonym ryzykiem zwyrodnień nowotworowych.
Coraz częściej badacze i naukowcy twierdzą, że cholesterol nie ma nic wspólnego z rozwojem miażdżycy i zawałów serca. Osoby o niskim poziomie cholesterolu np.: 160 mg/dl również chorują na miażdżycę i mają zawały serca.
Bardzo ciekawy i przełomowy wykład na temat chorób układu krążenia i ich przyczyn wygłosił dr med. Matthias Rath na Uniwersytecie Stanforda. Między innymi dr Rath powiedział:
1. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi nie jest główną przyczyną miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu.
2. Osiągnięcie i utrzymanie stabilności ścian naczyń przez optymalne zaopatrzenie w organiczne witaminy (wit.A, C, E ) jest ważniejsze od obniżania poziomu cholesterolu.
Cholesterol i inne metabolity mogą stać się czynnikami ryzyka tylko w przypadku, gdy ściany naczyń krwionośnych są już osłabione chronicznym niedoborem witamin.
Tagi: aldosteron, błony komórkowe, C, cholesterol, ciśnienie krwi, E, fibraty, glukoza, HDL, hormony sterydowe, kortyzol, kwasy żółciowe, LDL, lipidy, miażdżyca, mitochondria, normy poziomu cholesterolu, potas, statyny, synteza wit. D, triglicerydy, udar, wątroba, wit. A, wydolność organizmu, zaparcia, zawał serca
Nie ma jeszcze komentarzy