Właściwa liczba posiłków

Zgodnie z elementarną logiką, jeden posiłek dziennie powinien powodować rozbudowę układu trawiennego i przystosowywać organizm do szybkiego gromadzenia zapasów na czas 24 godzinnej przerwy między posiłkami. Podobnie, rzadko podlewane rośliny rozbudowują swój system korzeniowy. Można się domyślić, że jeden lub dwa posiłki dziennie będą sprzyjały powstawaniu otyłości, chociażby dlatego, że jednorazowo zjedzona niezbędna dawka około 100g węglowodanów zostanie w połowie bezpowrotnie zamieniona na tłuszcze. Również tłuszcze spożyte w nadmiernej ilości nie mogą samowolnie krążyć we krwi, muszą zostać zabudowane w tkankę tłuszczową.

Wbrew utartym poglądom, organizm może wytworzyć tkankę tłuszczową ze wszystkich składników odżywczych, tłuszczów, białek i węglowodanów. Także niezbędny, chociaż czasem powodujący miażdżycę, cholesterol może być produkowany z tłuszczów, białek i węglowodanów (Biochemia L.Stryer PWN 2003 str.738). Natomiast jednorazowo spożyta duża dawka węglowodanów przyspiesza tylko powyższe reakcje poprzez zmuszanie trzustki do wydzielania insuliny. Niestety, wydzielanie insuliny nasilają również wolne kwasy tłuszczowe – tzw. WKT, ciała ketonowe i aminokwasy (białka) (Bioch. Harp. PZWL 1995 str. 236).

Prof. Wolański w swoim podręczniku na str.358-359 podał wyniki badań wpływu częstości posiłków na zdrowie. U szczurów żywionych raz dziennie, po kilku tygodniach występowały zmiany przystosowawcze. Żołądek ulegał powiększeniu, wzrastała aktywność enzymów jelitowych oraz ulegało przyspieszeniu wchłanianie tłuszczów i glukozy. Wzrastała produkcja tłuszczów w tkance tłuszczowej oraz gromadzenie glikogenu. Zwiększona ilość DNA tkanki tłuszczowej wskazywała na zwiększenie ilości komórek tłuszczowych. Wzrastała ilość tłuszczu kosztem ilości białka w organizmie (Fabry 1965) oraz występowało wyraźne zmniejszenie aktywności fizycznej (Leville i O’Hea 1967).

P. Fabry w 1967 roku przeprowadził badania statystyczne ludzi w wieku od 60 do 64 lat. Otrzymał wyniki podobne jak u zwierząt. Osoby, które zjadały 3 lub mniej posiłków na dobę, miały w 57% nadwagę, u 51% badanych występował nadmiar cholesterolu, tylko u 11% wszystkie wyniki były w normie. W gronie osób zjadających 5 lub więcej posiłków, tylko 30% miało nadwagę, 18% hipercholesterolemię, natomiast wszystkie wyniki były w normie u 40%. Badania te przeprowadzono w latach sześćdziesiątych, gdy ludzie żywili się intuicyjnie, nie ulegając powszechnym obecnie,  szkodliwym modom. Wtedy częste jadanie było związane z rzeczywistymi potrzebami organizmu. Dzisiaj, na skutek mody węglowodanowej, nieustające pojadanie jest powodowane patologicznym mechanizmem bluesa cukrowego i różni się od naturalnego zapotrzebowania na częste posiłki w latach 60-tych. Współczesne pojadanie w rytmie bluesa cukrowego, co opisywałem wcześniej, powoduje ogromną otyłość z innych powodów, niż dawne jedzenie jednego posiłku dziennie. Może dlatego pogubieni w tym wszystkim specjaliści, biorąc się za łby, ordynują dokładnie przeciwstawne zalecenia. Tym bardziej, że długie przerwy między posiłkami mogą powodować nie tylko otyłość, ale również objawy niedożywienia! (N. Wolański „Czynniki …” str. 412) To oczywiste. Uczucie osłabienia oraz apatia są mechanizmem przystosowawczym do głodzenia. Przemęczenie blokuje aktywność fizyczną, dzięki czemu głodzony organizm zaoszczędzi mięśnie i dotrwa do następnego posiłku.

Jedna odpowiedź na "Właściwa liczba posiłków"

  • Jędrzej Karpiński pisze:
    24 września 2012 o 10:00

    Witam,

    Bardzo ciekawy artykuł. Jednak nie można generalizować. Jestem osobą szczupłą, poziom tkanki tłuszczowej %12, wzrost 184, waga 85, wiek 30 mężczyzna.

    Po pierwsze należało by ustalić co to jest śniadanie. Śniadanie jest to po prostu przerwanie nocnego postu. A o której godzinie to nastąpi, lub lepiej, w ile godzin po przebudzeniu jest sprawą indywidualną każdego z nas. Jak zwykle jadam moje śniadanie po 5-6 godzinach od przebudzenia (około 13-14 godziny). Wcześniej nie jestem głodny.

    Znam osoby, także szczupłe, które nauczyły się jeść momentalnie po przebudzeniu i nie mogą żyć bez śniadania.

    Co więcej, ja jadam właśnie 2-3 posiłki dziennie a niektóre z tych osób jedzą nawet do 6 posiłków. Mam też nawyk ćwiczenia na pusty żołądek, u moich znajomych wygląda to różnie. Jedni ćwiczą przed śniadaniem a inni po.

    Jakieś 3 lata temu byłem otyły. Dzięki diecie nisko węglowodanowej (na zasadach Lutza) udało mi się nabyć dobrej formy i pozbyć nadwagi. Generalnie udało mi się przebudować ciało (mało tłuszczu i więcej mięśni). I teraz najlepsze…

    Największy spadek tkanki tłuszczowej zaobserwowałem podczas stosowania diety bardzo nisko węglowodanowej kiedy to jadłem tylko 2 posiłki w 6 godzonym oknie. Pierwszy posiłek o 16 a drugi przed 22.

    Węglowodanów jadłem wtedy może do 30 gram na dobę. Pojawiła się prawdopodobnie silna ketonuria (która objawiła się brzydkim zapachem z ust, bardzo intensywnym zapachem moczu i dosłownie czarnym nalotem na języku) więc po dwóch, trzech tygodniach postanowiłem zwiększyć liczbę węglowodanów i kalorii aby pozbyć się tych objawów. Zacząłem też jadać znacznie wcześniej.

    Dodam także że ćwiczyłem dość intensywnie ale krótko w ciągu dnia. Odczuwałem momentami silny głód ale on mijał szybko.

    Reasumując, jedząc tylko dwa razy dziennie, w oknie 6 godzin i poszcząc przez pozostałe18 godzin nie przytyłem a wręcz odwrotnie, pozbyłem się strasznie upartego tłuszczu z brzucha i boków. Co więcej, dziwnie to zabrzmi, nabrałem siły i zapewne też masy mięśniowej (choć wyglądałem szczuplej, szczególnie na twarzy).

    Jak widać dwa posiłki dziennie wcale nie muszą tuczyć a jak widać może być wręcz odwrotnie. Po lekkich modyfikacjach można taką dietę stosować przez całe życie.

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*



Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.