Artykuły

(1) Dlaczego chude nie odchudza?

Nie ma człowieka, który nie chciałby być zdrowy, zamożny i szczęśliwy. O ile poczucie szczęścia zawsze było sprawą subiektywną, a pieniądze rzeczą ulotną, to przynajmniej zdrowie wydawało się w zasięgu ręki, wraz z rozwojem medycyny. Pod koniec dwudziestego wieku synonimem zdrowia stała się szczupła sylwetka, dlatego lata dziewięćdziesiąte upłynęły w atmosferze bezkompromisowej walki z tłuszczami. Więcej …

Dodaj komentarz

(2) Przecież tłuste jedzenie tuczy (???)

To prawda, tłuste jedzenie tuczy. Każdy zna osoby, które, lekceważąc współczesne zalecenia chudej diety, jedzą tłusto i tyją nad wyraz obficie. Poprzednio napisałem, że chude żywienie też tuczy. Więc może nic nie jeść? Można. Przez dwa miesiące najdalej. Potem coś trzeba przekąsić. Nawet gdybyśmy z samozaparciem głodowali przez dwa miesiące każdego roku, to i tak Więcej …

Dodaj komentarz

(3) Co w końcu jeść, żeby schudnąć?

Po pierwsze, trzeba w ogóle coś jeść, ponieważ nawet u najstarszego człowieka wszystkie cząsteczki ciała są kolejno demontowane, a na ich miejsce montowane nowe z pożywienia. Z wiekiem zużywa się nie tyle nasz organizm, ile plan jego odbudowy. Oprócz dostarczania energii do życia, pożywienie musi wypełniać również rolę budulca. Przykład utraty masy kostnej u kosmonautów Więcej …

Dodaj komentarz

(4) Odchudzanie w rytm Formuły 4eS

Dwadzieścia lat własnych eksperymentów żywieniowych oraz obserwacja cudzych utwierdziły nas w przekonaniu, że wszelkie działania kulinarne zmierzające do poprawy zdrowia muszą opierać się twardo na czterech filarach Formuły 4eS. Cóż to takiego, te 4eS? Smak, samopoczucie, swoja waga i samokształcenie. Zaraz, zaraz, a po co jeszcze samokształcenie? To żeby usmażyć dwa jajka, cały instytut jest Więcej …

Dodaj komentarz

(5) Po co nam to sadło na brzuchu?

Dlaczego niezawodna w innych wypadkach ewolucja, w kwestii otyłości pozwoliła sobie na taką fuszerkę? Dlaczego geny otyłości przetrwały przez tysiące lat? W przeciwieństwie do roślin, wszystkie zwierzęta musiały się zawsze przemieszczać, żeby zdobyć pożywienie. Zwierzęta roślinożerne wędrowały w poszukiwaniu nowych pastwisk, w rytm zmian pór roku. Za roślinożercami podążały drapieżniki i nasi przodkowie. Żeby przebyć Więcej …

Dodaj komentarz

Glukozamina a stany zapalne stawów

W naszym organizmie stale toczą stany zapalne. To niemożliwe! A jednak to jest fakt. Uruchomienie reakcji zapalnej to nic innego, jak wielostopniowy proces naprawczy, którego zadaniem jest niedopuszczenie do zakażenia krwi, wytworzenia nowej tkanki i naprawa uszkodzenia. Ale co się dzieje, gdy po „naprawie” procesy zapalne nie ustępują? Taki stan organizmu wytrąca go z równowagi Więcej …

1 komentarz

Dlaczego apetyt rośnie w miarę jedzenia

Mateusz Rolik Współpraca: Tomasz Gabiś,  Dominik Rozwadowski http://nowadebata.pl  Good Calories, Bad Calories to książka wyjątkowa. Jej autor, amerykański dziennikarz i badacz Gary Taubes, udokumentował i przeanalizował wiedzę na temat wpływu żywienia na zdrowie człowieka nagromadzoną w ciągu 150 lat. Obraz jaki się wyłania z jego analizy nie pozostawia wątpliwości, że upowszechnione w ostatnich 30 latach Więcej …

Dodaj komentarz

Dlaczego bywamy głodni?

Już Benjamin Franklin powiedział „Chcesz przedłużyć sobie życie, zmniejsz posiłki”. Trzecia zasada, którą chcę omówić, to nie przejadanie się. Należy jeść w ilościach wystarczających do wspomagania funkcji mózgu, ciała i układu nerwowego. Jedzenie według potrzeb oraz utrzymanie optymalnej masy ciała powinno być naszym celem. Od stołu powinniśmy odchodzić lekko niedojedzeni. Współczesny człowiek ma mało ruchu. Więcej …

Tagi: , , , , , | Dodaj komentarz

Właściwa liczba posiłków

Zgodnie z elementarną logiką, jeden posiłek dziennie powinien powodować rozbudowę układu trawiennego i przystosowywać organizm do szybkiego gromadzenia zapasów na czas 24 godzinnej przerwy między posiłkami. Podobnie, rzadko podlewane rośliny rozbudowują swój system korzeniowy. Można się domyślić, że jeden lub dwa posiłki dziennie będą sprzyjały powstawaniu otyłości, chociażby dlatego, że jednorazowo zjedzona niezbędna dawka około Więcej …

Tagi: , , , , , | 1 komentarz

Cukrowy blues

Przeciętnie człowiek ma 5 litrów krwi, w której znajdują się tylko 4 gramy glukozy. (Przy stężeniu 80mg%). Taka ilość cukru mieści się w małej łyżeczce do herbaty. Gdyby ta ilość spadła do 2g (40mg%) oznaczałoby to poważne kłopoty. Gdyby ilość glukozy wzrosła do 12g (240mg%) również oznaczałoby to kłopoty. Organizm zdrowego człowieka pilnuje, żeby ten Więcej …

Tagi: , , , , , , , , , , | 1 komentarz

Różnorodność

„Zdrowie nie jest sztuką, której musimy się uczyć – jest naturalnym instynktownym stylem życia, do którego powinniśmy powrócić” M. Błaszczyszyn Coraz więcej informacji na temat zdrowia, rozmaitych diet odchudzających i uzdrawiających, dociera do nas poprzez środki masowego przekazu. Krótki przegląd pozycji na półce „zdrowie” w pobliskiej księgarni przyprawia nas o zawrót głowy. Znajdziemy tam szereg Więcej …

Tagi: , , , , | Dodaj komentarz

W pocie czoła usuwaj z organizmu toksyny

Życie pozbawione odpowiedniej ilości ruchu jest wbrew naturze. Ruch jest kluczem do zrozumienia ludzkiego ciała. Nieustannie jest ono w ruchu, nawet podczas snu wszystkie narządy wewnętrzne pracują, jedne wolniej inne w swoim tempie jak np. serce. W czasie snu przewracamy się z boku na bok. Jednak zmiany cywilizacyjne skazują wielu z nas na długie okresy Więcej …

Tagi: , , , , , , | 1 komentarz

Tuczący alkohol

Białka, tłuszcze i węglowodany są trzema głównymi grupami składników odżywczych, ale nie jedynymi. Istnieją inne substancje , które nie należą do żadnej z tych grup, a mają swoją wartość energetyczną i mogą być spalane lub magazynowane w naszych organizmach. Jedną z nich jest alkohol etylowy. W tabelach żywieniowych najczęściej podawane jest, że wódka czysta 40% Więcej …

Tagi: , , , | Dodaj komentarz

Kiełki jako suplement naszego żywienia

W ciągłym poszukiwaniu dobrze, długotrwale i prawidłowo przyswajalnych witamin oraz pierwiastków śladowych, pomyślałam o skiełkowanych ziarnach. Kilkanaście lat temu, gdy przez około rok żywiliśmy się z mężem dietą wegetariańską, zakupiłam dwie kiełkownice, specjalnie przygotowane nasiona i kiełkowaliśmy na 6 talerzach ziarna słonecznika, lucerny, pszenicy, soi oraz wiele innych. Po przejściu na żywienie optymalne zarzuciliśmy kiełkowanie, Więcej …

Tagi: , , , , , , , , , , | Dodaj komentarz

Podręczna tabela

Swego czasu zaproponowałem uproszczoną tabelę wartości odżywczych, która ułatwiałaby szybkie planowanie posiłków i robienie zakupów. Początkującym dawałaby oparcie i rozeznanie w gąszczu tabel żywieniowych. Celowo zaokrąglone wartości do pięciu, bardzo rzadko występujące w rzeczywistych produktach, zgodnie z zasadami mnemotechniki są łatwe do zapamiętania i trudno je pomylić. Należy podkreślić, że tabela ta nie może służyć Więcej …

Tagi: , , , | Dodaj komentarz

Białko w żywieniu dzieci

Chciałbym obecnie przedstawić analizę wpływu permanentnych niedoborów białka na kondycję kolejnych pokoleń. Kilka pokoleń, to horyzont czasowy, którego rozmiar przekracza możliwości naszej obserwacji. Jednocześnie, często spotykamy rodziców, którzy z rozterką myślą o odpowiednim żywieniu swoich dzieci i mają wiele wątpliwości. Spróbujmy zatem zidentyfikować potencjalne zagrożenia. Wbrew popularnym, mętnym poglądom, dwudziestowieczna fizjologia dostarcza mnóstwa danych na Więcej …

Tagi: , , , , , , , , | Dodaj komentarz

Żywienie w depresji cz. 1

Wielki polski psychiatra, Antoni Kępiński, w książce pod tytułem „Melancholia” proponuje przywrócenie tej starożytnej nazwy określającej depresję [1]. Prof. Kępiński przedstawia wiele odmian melancholii – depresji. Zależnie od rodzaju choroby, przyczyny mogą być różne, od organicznych uszkodzeń mózgu do melancholii czynnościowych, spowodowanych silnym urazem, traumą psychiczną. Generalnie w etiologii melancholii główną rolę odgrywają jednak przyczyny Więcej …

Tagi: , , , , , , , , , , | Dodaj komentarz

Żywienie w depresji cz. 2

Dietetyka nie musi być nudnym bilansowaniem białek, tłuszczów i węglowodanów. Wręcz przeciwnie, powinna być, jak eksploracja nieznanego labiryntu. Systemy dietetyczne, które ograniczały się jedynie do skrupulatnego liczenia, beznadziejnie ugrzęzły. Przypominają wędrowca błądzącego po omacku w labiryncie sprzecznych lub dogmatycznych zaleceń. Nawiązując do opisywanej poprzednio melancholii, chciałbym przedstawić zalecenia dietetyczne dla konkretnego człowieka w powiązaniu z Więcej …

Tagi: , , , , | 1 komentarz

Świadome odżywianie, zdrowsze życie

Ile jest mięsa w mięsie? Czy ryby z puszki są zdrowe? Czy masło, które kupujemy jest bez dodatków? Czym różni się sok od nektaru? Co to są bio-jogurty? Co oznaczają liczne „E” na etykietach produktów żywnościowych? To pytania, które zadajemy sobie wielokrotnie robiąc zakupy. Co jakiś czas autorzy piszą w publikacjach na temat jak wybierać Więcej …

Tagi: , , , , , , , , | Dodaj komentarz

Dlaczego sportowcy wolą glukozę?

W każdej nauce jest tyle prawdy, ile jest w niej matematyki. Immanuel Kant 1724-1804 Spróbujemy, w oparciu o elementarną wiedzę ścisłą, odpowiedzieć na pytanie, dlaczego sportowcy wolą glukozę. Podstawowym źródłem energii w organizmach zwierząt jest spalanie glukozy i nasyconego kwasu tłuszczowego zwanego palmitynowym. Związki te są utleniane według poniższych reakcji: glukoza: C6H12O6 + 6O2 = Więcej …

Tagi: , , , , , , | Dodaj komentarz

Komentarz prof. Marii Doroty Majewskiej do oświadczenia PZH w sprawie szczepień

Drugą kluczową sprawą poruszoną przez autorów Oświadczenia jest zapewnianie o rzekomym „bezpieczeństwie” organicznego związku rtęci, tiomersalu (thimerosalu), dodawanego do niektórych szczepionek. Skąd takie przekonanie? Czy autorzy wykonali choć jedno doświadczenie, na podstawie którego mogą twierdzić, że tiomersal jest bezpieczny? Nie ma na to żadnych dowodów. My zaś przeprowadziliśmy ich wiele i jesteśmy pewni, że związek Więcej …

Tagi: , , , | Dodaj komentarz

Rak

Doświadczenia ostatnich kilkunastu lat wykazały, że właściwe żywienie skutecznie likwiduje wiele „nieuleczalnych” chorób z cukrzycą na czele. Jednocześnie, wbrew buńczucznym zapowiedziom okazało się, że żaden dogmatyczny pomysł na żywienie nie chroni przed rakiem. Nie chroni przed nim ani żywienie wegetariańskie, ani rozdzielne, ani wysoko tłuszczowe, ani tzw. „normalne”, ani nawet autosugestia wynikająca z wiary w Więcej …

Tagi: , , , , , , | Dodaj komentarz

Schudłem 38 kilogramów

Przez większość swojego życia byłem człowiekiem bardzo aktywnym fizycznie. W okresie młodzieńczych lat regularnie uprawiałem sport – grałem w koszykówkę i pływałem. Mogę stwierdzić, że byłem w bardzo dobrej kondycji fizycznej i cieszyłem się znakomitym zdrowiem. Częstotliwość treningów spowodowała, że zupełnie nie przejmowałem się tym co jem i o której godzinie. Najczęściej w ogóle nie Więcej …

Tagi: , , , , | Dodaj komentarz

Prosto z Kanady – Jerzy Maslanky

W sierpniowym „Poradniku dobrego zdrowia” wydrukowaliśmy fragmenty rewelacyjnej książki Jerzego Maslanky ? „Ekomedycyna. Nie bójmy się raka”. Obecnie przedstawiamy samego autora. Witold Jarmołowicz: Na początek banalne pytanie. Jak doszło do napisania tej całkiem niebanalnej książki? Jerzy Maslanky: Genezę jej powstania podaję pokrótce w samej książce. Tutaj jedynie zaznaczę, że wszystko zainicjowały niespodziewana śmierć mojego Ojca, Więcej …

1 komentarz

Cholesterol – Twój wróg czy przyjaciel?

„Cholesterol nie przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej” ? To cytat z opracowania prof. dr hab. med. Waltera Hartenbacha. Okazuje się, że poziomu cholesterolu we krwi nie da się obniżyć na dłuższy czas przy pomocy leków, gdyż po zaprzestaniu zażywania tabletek zawsze wraca on do wartości wyjściowej. Badania dowodzą, że nie ma jednej wartości cholesterolu Więcej …

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Dodaj komentarz

Dlaczego potrzebujesz witaminy C

Nadchodzi jesień i zima, więc moje zainteresowania zmierzają w kierunku poprawy zdrowia, samopoczucia i kondycji. Ktoś powiedział kiedyś „witaminy C nigdy za dużo”. Musiałam to sprawdzić, czy rzeczywiście tak jest. Okazuje się, że witaminy  C potrzebujemy do ponad 300 procesów metabolicznych przebiegających w naszym organizmie. Na początek jest potrzebna do produkcji kolagenu. Co to jest Więcej …

Tagi: , , , , , , | Dodaj komentarz

Jak się bezpiecznie oczyszczać

Jest wiele sposobów oczyszczania organizmu. Można tu wymienić głodówki oczyszczające, różne diety, potrawy, preparaty ziołowe i naturalne ( np. mineralne), duży wysiłek fizyczny, zabiegi oczyszczające jelito grube i specyfiki farmakologiczne. Sporo wymieniłam, a nie są to wszystkie sposoby i preparaty oczyszczające. Stajemy przed problemem – co wybrać. Jeśli już na coś się zdecydowaliśmy, zastanawiamy się Więcej …

Tagi: , , , , , , , , | Dodaj komentarz

Owoce i ich dojrzewanie

Owoce i warzywa są podobne, ale pod pewnymi względami  różnią się. Owoce zawierają więcej cukrów (fruktozy) dojrzewają w różnym momencie, nawet po zerwaniu. Warzywa w chwili zerwania lub zbioru uznajemy za dojrzałe. Czasami konsumenci mylą owoce z warzywami. Pomidory powszechnie uznajemy za warzywa, a są one owocami. Z łodyg rabarbaru gotujemy kompot, a to przecież Więcej …

Tagi: , , , , , , , | 1 komentarz

Wiosenne porządki – i co dalej

Sprzątając gruntownie mieszkanie oczekujemy od domowników że uszanują nasz wysiłek i nie będą bałaganić. Sami wiemy że różnie bywa. Oczyściliśmy nasz organizm pijąc „Miksturę oczyszczającą” i herbatę Virumin z łuski gryki. Czujemy się lekko, lepiej wyglądamy i mamy chęć na zrobienie wielu różnych rzeczy. Jeśli nie zadbamy w odpowiedni sposób o nasz organizm to w Więcej …

Dodaj komentarz

Wiosenne porządki

Kończy się zima. Z nachodzącą wiosną zaczynamy coraz częściej myśleć o generalnych porządkach w domu. A co z naszym organizmem? On również wymaga wiosennych porządków. W okresie zimowym mniej się ruszaliśmy, więcej jedliśmy no i proszę są efekty. Od marca Fitness Cluby zaludniają się osobami które chcą coś  zrobić dla siebie. Ruch to za mało. Więcej …

Tagi: , , , , , , | Dodaj komentarz

Cud w skorupce

Co to za cud? To oczywiście jajko. Cudowny produkt, który możemy zjadać, przyrządzać z niego rozmaite potrawy proste i wykwintne. Z jajka możemy przygotowywać sosy, majonez, dodawać do potraw jako substancję emulgującą. Ilu naukowców w białych fartuchach i jak długo musiałoby się trudzić, by stworzyć tak wszechstronny i użyteczny produkt. Jajko w kuchni zachowuje się Więcej …

Tagi: , , , | Liczba komentarzy: 4

O Montignac’u oraz indeksie glikemicznym

„… bez gniewu i uprzedzeń …” dr Włodzimierz Ponomarenko Indeks glikemiczny, dokładnie tak samo, jak nasz ulubiony młotek, może mieć różne zastosowania. Młotkiem można wbijać gwoździe. Można też walnąć kogoś w kolano. Najlepiej mocno, żeby osłabł i nie oddał. W tym drugim wypadku, w celu uśmierzenia bólu swojego sumienia, trzeba jeszcze przekonać samego siebie, że Więcej …

Tagi: , , , , , , , , , , | Dodaj komentarz

Jesteś tym, co pijesz

Nasze ciało składa się z wody i pokarmu i byłoby głupotą nie zastanowić się nad jakością i ilością przyjmowanych płynów. Około 60-70% naszego ciała, to nieco słonawy płyn o składzie podobnym do składu wody oceanicznej. Wszystkie nasze komórki i organy zawierają znaczną ilość tego płynu, zwanego płynem wewnątrzkomórkowym, a otoczone są płynami pozakomórkowymi takimi jak Więcej …

Tagi: , , , , , , , , , , | Dodaj komentarz

Żywienie dzieci

Szanowni Państwo Jarmołowiczowie! Jeszcze raz pragnę Wam serdecznie podziękować za świetne wykłady na turnusie. Omawialiśmy wtenczas razem problem insulinooporności. Jak wspominałam, jestem lekarzem dermatologiem, ale przygotowuję się właśnie do egzaminu z drugiej specjalizacji, którą można tłumaczyć jako specjalista medycyny żywienia. Na razie nie ma polskiego odpowiednika. [...] Moja córka skończyła właśnie 2 latka, ma 90 Więcej …

Tagi: , , , , , , , , | Dodaj komentarz

Ograniczenie węglowodanów u dzieci z epilepsją

Chcę przedstawić Państwu pewne obserwacje, które nie są eksperymentem naukowym, niemniej jednak mogą być interesujące dla rodziców opiekujących się dziećmi z takimi chorobami jak epilepsja, dietetyków, organizujących wczasy odchudzające, jak również dla lekarzy poszukujących skutecznych metod leczenia dzieci z padaczką. Przez 26 lat pracowałam w szkole, od 14 lat w szkolnictwie specjalnym. Przez ostatnie 4 Więcej …

Tagi: , , , | Dodaj komentarz

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.