(5) Tort orzechowy bez mąki

Na początek amerykańska rządowa agencja US FDA o margarynach i masłach roślinnych:
US FDA o margarynach i masłach roślinnych lub

US FDA o masłach roślinnych

A teraz już na temat.
Ale ostrzegamy, tego torcika nie można za często jadać.

:lol:

Tort orzechowy bez mąki

Składniki na 1 placek: 15 dag zmielonych orzechów włoskich, 4 jajka, 50 g cukru, sok z ½ cytryny, tort może składać się z 2 lub 3 placków
Składniki na masę: 2 kostki masła, 4 jajka 2 łyżeczki kakao, pół szklanki cukru, spirytus

Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno, dodając po kolei cukier, żółtka, zmielone orzechy i sok z cytryny.
2. Tortownicę wyłożyć pergaminem i posmarować masłem.
3. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 *C od 25 do 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy drugi placek.
Przygotowanie masy:
1. Białko ubić na sztywno, dodać cukier.
2. Następnie dodając żółtka ubijać na parze.
3. Ubijając przestudzić, a następnie dodawać stopniowo masło (miękkie w temperaturze pokojowej),
następnie dodajemy kakao i spirytus
4. Przełożyć masą nasączone placki i udekorować.
Uwaga: placki pieczemy jednego dnia a przekładamy masą następnego dnia.
Gotowej potrawy: 1,5 kg
Można proporcjonalnie wszystkiego mniej użyć do tortu, wtenczas uzyskamy torcik. 
Smacznego!

:lol:

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*



Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.