Świadome odżywianie, zdrowsze życie

Ile jest mięsa w mięsie? Czy ryby z puszki są zdrowe? Czy masło, które kupujemy jest bez dodatków? Czym różni się sok od nektaru? Co to są bio-jogurty? Co oznaczają liczne „E” na etykietach produktów żywnościowych? To pytania, które zadajemy sobie wielokrotnie robiąc zakupy.

Co jakiś czas autorzy piszą w publikacjach na temat jak wybierać produkty spożywcze, co sprawdzać na etykietach, gdzie kupować. Ponieważ uważam, że przede wszystkim odpowiedni sposób żywienia jest podstawą zdrowia, dobrego samopoczucia, sprawności i ładnego wyglądu, przywiązuję dużą wagę do tego co kupuję i co jemy. Uzbrojona w okulary i wiedzę udałam się do sklepu aby świadomie dokonać przeglądu paru produktów spożywczych. Na etykietach roiło się od nazw, które nic mi nie powiedziały, chociaż na pewno zawierały istotne informację na temat składu jedzenia i metod jego produkcji. Czy powinnam jeździć na zakupy z wykazem substancji dopuszczonych do przemysłu spożywczego. To pytanie zadawałam sobie wielokrotnie. I ta przygoda sprawiła, że zainteresowałam się dodatkami do żywności.

Zgodnie z prawem Unii Europejskiej składniki zawarte w jedzeniu oznaczone są symbolem „E” oraz trzycyfrową liczbą. Pierwsza z cyfr określa przeznaczenie substancji, dwie kolejne odnoszą się do jej pochodzenia. Nas konsumentów interesuje pierwsza cyfra, która mówi nam o tym czy mamy do czynienia z zagęszczaczem czy z barwnikiem. Konserwanty są pogrupowane i nie musimy pamiętać wszystkich (obecnie około 2500) nazw. Wystarczy, że zapamiętamy 7 grup związków, aby mieć orientację ogólną. Każda setka dotyczy innej grupy dodatków i tak:

  • E 100 – barwniki, podkreślające apetyczność żywności. Dodawane są do słodyczy, napojów, nabiału, wędlin
  • E 200 – środki konserwujące, przedłużają trwałość produktów. Chronią przed bakteriami czy grzybami pleśniowymi. Dzięki konserwantom termin przydatności do spożycia produktów można przedłużyć o kilka miesięcy.
  • E 300 – sole i kwasy (tzw. przeciwutleniacze) chronią produkty przed niekorzystnym działaniem tlenu, spowalniają zmianę barwy i zapachu tłuszczów, zwaną jełczeniem, niektóre pełnią rolę emulgatorów (ułatwiają tworzenie emulsji)
  • E 400 – Składniki zagęszczające – pochodne cukrów i białek o zdolnościach tworzenia żeli. Wykorzystuje się je do produkcji sosów, lodów, zup, przetworów rybnych i w produktach niskokalorycznych
  • E 500 – Dodatki różne – bardzo popularne w cukiernictwie wodorowęglany amonu i sodu (tzw. soda oczyszczona)

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*



Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.