Świadome odżywianie, zdrowsze życie

  • E 600 – Środki wzmacniające smak i zapach, przedłużają czas trwania wrażeń smakowych lub maskują smaki nieprzyjemne. Jest to niezwykle ważna grupa dodatków w żywności, ponieważ to między innymi smak produktów powoduje, że sięgamy po niego powrotnie lub nie.
  • E 900 – substancje słodzące i glazurujące – stosowane do produkcji słodyczy bezcukrowych (np. guma do żucia) i słodkiej żywności niskokalorycznej (light). Są słodsze od cukru, a zawierają minimalne ilości kalorii.

Pełną listę dozwolonych w przemyśle spożywczym dodatków zawiera Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 23.04.2004r. opublikowane w Dzienniku Ustaw nr 94 poz. 933 gdzie można znaleźć dopuszczalne dawki stosowanych substancji. Czy dodawanie do żywności tych wszystkich substancji może nam zaszkodzić? Producenci twierdzą, że nie. Ponieważ związki chemiczne w artykułach spożywczych obecne  są w minimalnych ilościach i z reguły nie mają wpływu na nasze zdrowie. Warto jednak wiedzieć, że każda substancja może wywołać przykre reakcje uczuleniowe. Jakże często słyszymy od osób w średnim wieku i starszych, że dopiero teraz mając -dzieści lat stali się alergikami. W dzieciństwie nie chorowali na uczulenia pokarmowe.

Jesteśmy atakowani toksynami nie tylko w produktach spożywczych, ale również w powietrzu, wodzie i glebie. Nasz organizm potrafi sobie radzić z tymi zanieczyszczeniami do pewnego momentu, część toksyn jest unieszkodliwiana przez mechanizmy obronne organizmu. Część zw. szkodliwych jest bezpiecznie magazynowana w tkance tłuszczowej. Inne spożywane w nadmiarze niestety uszkadzają narządy wewnętrzne np. wątrobę, nerki albo mózg. Dlatego tak istotne jest to co zjadamy, im więcej uwagi będziemy przywiązywać do sposobu odżywiania tym będziemy zdrowsi.

Organizm człowieka jest wyposażony w wiele mechanizmów obronnych. Układy te eliminują substancje trujące. Usuwanie zbędnych produktów przemiany materii i toksyn odbywa się czterema drogami: układem moczowym, układem pokarmowym, przez skórę i płuca. Ważną rolę w tym procesie odgrywa wątroba. To jeden z narządów, który unieszkodliwia substancje chemiczne.

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*



Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.