- E 600 – Środki wzmacniające smak i zapach, przedłużają czas trwania wrażeń smakowych lub maskują smaki nieprzyjemne. Jest to niezwykle ważna grupa dodatków w żywności, ponieważ to między innymi smak produktów powoduje, że sięgamy po niego powrotnie lub nie.
- E 900 – substancje słodzące i glazurujące – stosowane do produkcji słodyczy bezcukrowych (np. guma do żucia) i słodkiej żywności niskokalorycznej (light). Są słodsze od cukru, a zawierają minimalne ilości kalorii.
Pełną listę dozwolonych w przemyśle spożywczym dodatków zawiera Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 23.04.2004r. opublikowane w Dzienniku Ustaw nr 94 poz. 933 gdzie można znaleźć dopuszczalne dawki stosowanych substancji. Czy dodawanie do żywności tych wszystkich substancji może nam zaszkodzić? Producenci twierdzą, że nie. Ponieważ związki chemiczne w artykułach spożywczych obecne są w minimalnych ilościach i z reguły nie mają wpływu na nasze zdrowie. Warto jednak wiedzieć, że każda substancja może wywołać przykre reakcje uczuleniowe. Jakże często słyszymy od osób w średnim wieku i starszych, że dopiero teraz mając -dzieści lat stali się alergikami. W dzieciństwie nie chorowali na uczulenia pokarmowe.
Jesteśmy atakowani toksynami nie tylko w produktach spożywczych, ale również w powietrzu, wodzie i glebie. Nasz organizm potrafi sobie radzić z tymi zanieczyszczeniami do pewnego momentu, część toksyn jest unieszkodliwiana przez mechanizmy obronne organizmu. Część zw. szkodliwych jest bezpiecznie magazynowana w tkance tłuszczowej. Inne spożywane w nadmiarze niestety uszkadzają narządy wewnętrzne np. wątrobę, nerki albo mózg. Dlatego tak istotne jest to co zjadamy, im więcej uwagi będziemy przywiązywać do sposobu odżywiania tym będziemy zdrowsi.
Organizm człowieka jest wyposażony w wiele mechanizmów obronnych. Układy te eliminują substancje trujące. Usuwanie zbędnych produktów przemiany materii i toksyn odbywa się czterema drogami: układem moczowym, układem pokarmowym, przez skórę i płuca. Ważną rolę w tym procesie odgrywa wątroba. To jeden z narządów, który unieszkodliwia substancje chemiczne.
Nie ma jeszcze komentarzy