Być może ktoś z Państwa zacznie się zastanawiać: To w czym problem? Zjadamy coś niezdrowego, organizm wyłapuje truciznę, neutralizuję i wydala. Tak się dzieje, gdy substancji trujących jest niewiele. Gdy przeciążymy układ odpornościowy, wątrobę i inne narządy konserwantami, toksynami, używkami (np. papierosy) to wydajność się zmniejszy. Zostanie zachwiana homeostaza (równowaga) w organizmie, procesy wydalania substancji szkodliwych zostaną zaburzone, zacznie nam brakować pewnych produktów (witamin, minerałów) a innych będzie w nadmiarze.
Wystarczy przez jakiś czas jeść zbyt dużo żywności przetworzonej lub jeść nadmierne ilości tłuszczu, lub zbyt słodko, lub słono, a kłopoty nas nie ominą. Należy również wspomnieć o stresie, który atakuje nas nieustająco. Jest duży i długotrwały. Człowiek jest dostosowany do regeneracji po stresach krótkotrwałych. We współczesnym świecie nieustające napięcie nerwowe trwające miesiącami i latami wpływa negatywnie na procesy organizmu i ma ogromny wpływ na jego ogólny stan. Tutaj z pomocą mogą nam przyjść techniki relaksacyjne oraz ruch. Intensywny wysiłek fizyczny powoduje, że odreagowujemy stresy i wydalamy z potem toksyny. Po gimnastyce czujemy przyjemne zmęczenie.
„Niech pokarm będzie Twoim lekarstwem” powiedział Hipokrates. Aby zwyciężyć w walce o zdrowie musimy zmienić nasze zgubne nawyki żywieniowe. Potrzeba, aby nasz sposób odżywiania stał się prostszy i jak najbardziej zbliżony do naturalnego. Jest tylko jedna dieta właściwa dla człowieka, to żywienie niskowęglowodanowe obejmujące różnorodne produkty naturalne spożywane w postaci jak najmniej przetworzonej, przygotowane w prosty sposób z odpowiednią ilością białka, tłuszczy i węglowodanów. Żywienie to zawiera bardzo niewielką ilość pokarmów rafinowanych (tylko to co jest konieczne) i wysokokalorycznych. Przyjęcie takiego prostego, bardziej naturalnego sposobu odżywiania przynosi poprawę stanu zdrowia i wzmocnienie sił witalnych.
Nie ma jeszcze komentarzy