Tort orzechowy

Tort orzechowy bez mąki

Składniki na 1 placek: 15 dag zmielonych orzechów włoskich, 4 jajka, 50 g cukru, sok z ½ cytryny, tort może składać się z 2 lub 3 placków
Składniki na masę: 2 kostki masła, 4 jajka 2 łyżeczki kakao, pół szklanki cukru, spirytus

Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno, dodając po kolei cukier, żółtka, zmielone orzechy i sok z cytryny.
2. Tortownicę wyłożyć pergaminem i posmarować masłem.
3. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 *C od 25 do 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy drugi placek.
Przygotowanie masy:
1. Białko ubić na sztywno, dodać cukier.
2. Następnie dodając żółtka ubijać na parze.
3. Ubijając przestudzić, a następnie dodawać stopniowo masło (miękkie w temperaturze pokojowej),
następnie dodajemy kakao i spirytus
4. Przełożyć masą nasączone placki i udekorować.
Uwaga: placki pieczemy jednego dnia a przekładamy masą następnego dnia.
Gotowej potrawy: 1,5 kg

Zawartość w 100 g potrawy:
białko – 6,7 g
tłuszcze – 41 g
węglowodany – 14 g
energia – 452 kcal

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.