Kiełki jako suplement naszego żywienia

Do kiełkowania zbóż musimy zakupić w sklepie ze zdrową żywnością kiełkownicę atestowaną (ok. 25 zł) i nasiona przygotowane do kiełkowania (3-7 zł za torebkę). Są to nasiona nie zaprawiane środkami grzybobójczymi i tylko takie nadają się do kiełkowania. Normalne ziarno siewne jest silnie toksyczne. Aby ziarno spełniło wszystkie wymagania jako pokarm i lek, musi być zakupione w sklepie ze zdrową żywnością i musimy mu zapewnić odpowiednie warunki do kiełkowania:

  1. Oświetlenie – zmieniając warunki oświetlenia zmieniamy poziom zawartości danego składnika np. ilość witaminy C wzrasta wraz z lepszym oświetleniem, ilość wit. A, E, K wzrasta w dobrym oświetleniu, ale nie w pełnym Słońcu,
  2. temperatura – dla witamin jest ona najkorzystniejsza pomiędzy 18° a 21° C,
  3. wilgotność – w zasadzie kiełki należy przelewać 2 razy dziennie, ale są też nasiona, które podlewamy 3 razy. Wodę z pojemnika po przelaniu i spłynięciu do końca, wylewamy. Możemy nią podlewać kwiatki – lepiej rosną.

Należy zadbać o to, aby nasiona nie psuły się i pleśniały. Dzieje się tak wtedy, gdy wsypiemy ich zbyt dużą ilość. Wsypujemy jedną warstwę luźno rozłożonych nasion. Przemiany zachodzące w kiełkujących ziarnach są bardzo korzystne. Kiełki powinny być częścią diety osób odchudzających się, ponieważ zapewniają maksymalną  ilość składników odżywczych przy minimalnej ilości kalorii. W skiełkowanym ziarnie znajdujemy więc witaminy, składniki mineralne, aminokwasy egzogenne i endogenne, dużą ilość kwasów nukleinowych, enzymy, błonnik (ten najlepszy rozpuszczalny), chlorofil. Powinniśmy uzupełniać żywienie kiełkami lub zastępować chleb świeżymi, skiełkowanymi nasionami.

W naszym gabinecie polecamy je osobom mającym silne uczulenie na pszenicę, odchudzającym się (zamiast chleba), osłabionym rozlicznymi chorobami, jako doskonałe źródło witamin, minerałów i pozostałych składników. Również niektórych naszych pacjentów suplementujemy kiełkami, ponieważ minerały  występujące w kiełkach wraz z enzymami   powodują łatwość przyswajania pierwiastków śladowych przez organizm. Na przykład żelazo występuje we wszystkich zarodkach, ale szczególnie obfitują w nie soja, fasolka mung i azuki, pszenica, len, rzodkiewka, soczewica, gryka, ciecierzyca i słonecznik. Moglibyśmy jeść suche nasiona np. słonecznika, ale wtedy nie spożyjemy tzw. „żywej wody”, która jest tylko w świeżych skiełkowanych ziarnach. Ponadto znajdują się tam substancje smakowe, aromatyczne i zapachowe, aktywujące enzymy trawienne, a także fitohormony, działające hamująco na stany zapalne, aktywizujące gojenie ran i odbudowujące prawidłową florę bakteryjną organizmu.

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*



Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.