Szukaj
-
Aktualności
Komentarze
- Witold Jarmołowicz o Tuczący alkohol
- Angelikaswieczkowska o Tuczący alkohol
- Witold Jarmołowicz o Białko w żywieniu dzieci
- Hubert Brodzik o (3) Co w końcu jeść, żeby schudnąć?
- kosmita o Białko w żywieniu dzieci
Tagi
adrenalina alkohol antyoksydant białko błonnik blues cukrowy cholesterol cukrzyca depresja dieta ketogenna epilepsja Formuła 4eS fruktoza glikogen glukoza indywidualny program żywieniowy kalorie kiełki konserwanty nadwaga otyłość rak skrobia sport toksyny Virumin wątroba węglowodany witamina C żywienie niskowęglowodanowe
Artykuły
(1) Dlaczego chude nie odchudza?
Nie ma człowieka, który nie chciałby być zdrowy, zamożny i szczęśliwy. O ile poczucie szczęścia zawsze było sprawą subiektywną, a pieniądze rzeczą ulotną, to przynajmniej zdrowie wydawało się w zasięgu ręki, wraz z rozwojem medycyny. Pod koniec dwudziestego wieku synonimem zdrowia stała się szczupła sylwetka, dlatego lata dziewięćdziesiąte upłynęły w atmosferze bezkompromisowej walki z tłuszczami. Więcej …
(2) Przecież tłuste jedzenie tuczy (???)
To prawda, tłuste jedzenie tuczy. Każdy zna osoby, które, lekceważąc współczesne zalecenia chudej diety, jedzą tłusto i tyją nad wyraz obficie. Poprzednio napisałem, że chude żywienie też tuczy. Więc może nic nie jeść? Można. Przez dwa miesiące najdalej. Potem coś trzeba przekąsić. Nawet gdybyśmy z samozaparciem głodowali przez dwa miesiące każdego roku, to i tak Więcej …
(3) Co w końcu jeść, żeby schudnąć?
Po pierwsze, trzeba w ogóle coś jeść, ponieważ nawet u najstarszego człowieka wszystkie cząsteczki ciała są kolejno demontowane, a na ich miejsce montowane nowe z pożywienia. Z wiekiem zużywa się nie tyle nasz organizm, ile plan jego odbudowy. Oprócz dostarczania energii do życia, pożywienie musi wypełniać również rolę budulca. Przykład utraty masy kostnej u kosmonautów Więcej …
(4) Odchudzanie w rytm Formuły 4eS
Dwadzieścia lat własnych eksperymentów żywieniowych oraz obserwacja cudzych utwierdziły nas w przekonaniu, że wszelkie działania kulinarne zmierzające do poprawy zdrowia muszą opierać się twardo na czterech filarach Formuły 4eS. Cóż to takiego, te 4eS? Smak, samopoczucie, swoja waga i samokształcenie. Zaraz, zaraz, a po co jeszcze samokształcenie? To żeby usmażyć dwa jajka, cały instytut jest Więcej …
(5) Tort orzechowy bez mąki
Na początek amerykańska rządowa agencja US FDA o margarynach i masłach roślinnych: US FDA o margarynach i masłach roślinnych lub US FDA o masłach roślinnych A teraz już na temat. Ale ostrzegamy, tego torcika nie można za często jadać. Tort orzechowy bez mąki Składniki na 1 placek: 15 dag zmielonych orzechów włoskich, 4 jajka, 50 Więcej …
Glukozamina a stany zapalne stawów
W naszym organizmie stale toczą stany zapalne. To niemożliwe! A jednak to jest fakt. Uruchomienie reakcji zapalnej to nic innego, jak wielostopniowy proces naprawczy, którego zadaniem jest niedopuszczenie do zakażenia krwi, wytworzenia nowej tkanki i naprawa uszkodzenia. Ale co się dzieje, gdy po „naprawie” procesy zapalne nie ustępują? Taki stan organizmu wytrąca go z równowagi Więcej …
Dlaczego apetyt rośnie w miarę jedzenia
Mateusz Rolik Współpraca: Tomasz Gabiś, Dominik Rozwadowski http://nowadebata.pl Good Calories, Bad Calories to książka wyjątkowa. Jej autor, amerykański dziennikarz i badacz Gary Taubes, udokumentował i przeanalizował wiedzę na temat wpływu żywienia na zdrowie człowieka nagromadzoną w ciągu 150 lat. Obraz jaki się wyłania z jego analizy nie pozostawia wątpliwości, że upowszechnione w ostatnich 30 latach Więcej …
Dlaczego bywamy głodni?
Już Benjamin Franklin powiedział „Chcesz przedłużyć sobie życie, zmniejsz posiłki”. Trzecia zasada, którą chcę omówić, to nie przejadanie się. Należy jeść w ilościach wystarczających do wspomagania funkcji mózgu, ciała i układu nerwowego. Jedzenie według potrzeb oraz utrzymanie optymalnej masy ciała powinno być naszym celem. Od stołu powinniśmy odchodzić lekko niedojedzeni. Współczesny człowiek ma mało ruchu. Więcej …
Właściwa liczba posiłków
Zgodnie z elementarną logiką, jeden posiłek dziennie powinien powodować rozbudowę układu trawiennego i przystosowywać organizm do szybkiego gromadzenia zapasów na czas 24 godzinnej przerwy między posiłkami. Podobnie, rzadko podlewane rośliny rozbudowują swój system korzeniowy. Można się domyślić, że jeden lub dwa posiłki dziennie będą sprzyjały powstawaniu otyłości, chociażby dlatego, że jednorazowo zjedzona niezbędna dawka około Więcej …
Cukrowy blues
Przeciętnie człowiek ma 5 litrów krwi, w której znajdują się tylko 4 gramy glukozy. (Przy stężeniu 80mg%). Taka ilość cukru mieści się w małej łyżeczce do herbaty. Gdyby ta ilość spadła do 2g (40mg%) oznaczałoby to poważne kłopoty. Gdyby ilość glukozy wzrosła do 12g (240mg%) również oznaczałoby to kłopoty. Organizm zdrowego człowieka pilnuje, żeby ten Więcej …
Różnorodność
„Zdrowie nie jest sztuką, której musimy się uczyć – jest naturalnym instynktownym stylem życia, do którego powinniśmy powrócić” M. Błaszczyszyn Coraz więcej informacji na temat zdrowia, rozmaitych diet odchudzających i uzdrawiających, dociera do nas poprzez środki masowego przekazu. Krótki przegląd pozycji na półce „zdrowie” w pobliskiej księgarni przyprawia nas o zawrót głowy. Znajdziemy tam szereg Więcej …
W pocie czoła usuwaj z organizmu toksyny
Życie pozbawione odpowiedniej ilości ruchu jest wbrew naturze. Ruch jest kluczem do zrozumienia ludzkiego ciała. Nieustannie jest ono w ruchu, nawet podczas snu wszystkie narządy wewnętrzne pracują, jedne wolniej inne w swoim tempie jak np. serce. W czasie snu przewracamy się z boku na bok. Jednak zmiany cywilizacyjne skazują wielu z nas na długie okresy Więcej …
Tuczący alkohol
Białka, tłuszcze i węglowodany są trzema głównymi grupami składników odżywczych, ale nie jedynymi. Istnieją inne substancje , które nie należą do żadnej z tych grup, a mają swoją wartość energetyczną i mogą być spalane lub magazynowane w naszych organizmach. Jedną z nich jest alkohol etylowy. W tabelach żywieniowych najczęściej podawane jest, że wódka czysta 40% Więcej …
Kiełki jako suplement naszego żywienia
W ciągłym poszukiwaniu dobrze, długotrwale i prawidłowo przyswajalnych witamin oraz pierwiastków śladowych, pomyślałam o skiełkowanych ziarnach. Kilkanaście lat temu, gdy przez około rok żywiliśmy się z mężem dietą wegetariańską, zakupiłam dwie kiełkownice, specjalnie przygotowane nasiona i kiełkowaliśmy na 6 talerzach ziarna słonecznika, lucerny, pszenicy, soi oraz wiele innych. Po przejściu na żywienie optymalne zarzuciliśmy kiełkowanie, Więcej …
Białko w żywieniu dzieci
Chciałbym obecnie przedstawić analizę wpływu permanentnych niedoborów białka na kondycję kolejnych pokoleń. Kilka pokoleń, to horyzont czasowy, którego rozmiar przekracza możliwości naszej obserwacji. Jednocześnie, często spotykamy rodziców, którzy z rozterką myślą o odpowiednim żywieniu swoich dzieci i mają wiele wątpliwości. Spróbujmy zatem zidentyfikować potencjalne zagrożenia. Wbrew popularnym, mętnym poglądom, dwudziestowieczna fizjologia dostarcza mnóstwa danych na Więcej …
Żywienie w depresji cz. 1
Wielki polski psychiatra, Antoni Kępiński, w książce pod tytułem „Melancholia” proponuje przywrócenie tej starożytnej nazwy określającej depresję [1]. Prof. Kępiński przedstawia wiele odmian melancholii – depresji. Zależnie od rodzaju choroby, przyczyny mogą być różne, od organicznych uszkodzeń mózgu do melancholii czynnościowych, spowodowanych silnym urazem, traumą psychiczną. Generalnie w etiologii melancholii główną rolę odgrywają jednak przyczyny Więcej …
Żywienie w depresji cz. 2
Dietetyka nie musi być nudnym bilansowaniem białek, tłuszczów i węglowodanów. Wręcz przeciwnie, powinna być, jak eksploracja nieznanego labiryntu. Systemy dietetyczne, które ograniczały się jedynie do skrupulatnego liczenia, beznadziejnie ugrzęzły. Przypominają wędrowca błądzącego po omacku w labiryncie sprzecznych lub dogmatycznych zaleceń. Nawiązując do opisywanej poprzednio melancholii, chciałbym przedstawić zalecenia dietetyczne dla konkretnego człowieka w powiązaniu z Więcej …
Dlaczego sportowcy wolą glukozę?
W każdej nauce jest tyle prawdy, ile jest w niej matematyki. Immanuel Kant 1724-1804 Spróbujemy, w oparciu o elementarną wiedzę ścisłą, odpowiedzieć na pytanie, dlaczego sportowcy wolą glukozę. Podstawowym źródłem energii w organizmach zwierząt jest spalanie glukozy i nasyconego kwasu tłuszczowego zwanego palmitynowym. Związki te są utleniane według poniższych reakcji: glukoza: C6H12O6 + 6O2 = Więcej …
Komentarz prof. Marii Doroty Majewskiej do oświadczenia PZH w sprawie szczepień
Drugą kluczową sprawą poruszoną przez autorów Oświadczenia jest zapewnianie o rzekomym „bezpieczeństwie” organicznego związku rtęci, tiomersalu (thimerosalu), dodawanego do niektórych szczepionek. Skąd takie przekonanie? Czy autorzy wykonali choć jedno doświadczenie, na podstawie którego mogą twierdzić, że tiomersal jest bezpieczny? Nie ma na to żadnych dowodów. My zaś przeprowadziliśmy ich wiele i jesteśmy pewni, że związek Więcej …
Rak
Doświadczenia ostatnich kilkunastu lat wykazały, że właściwe żywienie skutecznie likwiduje wiele „nieuleczalnych” chorób z cukrzycą na czele. Jednocześnie, wbrew buńczucznym zapowiedziom okazało się, że żaden dogmatyczny pomysł na żywienie nie chroni przed rakiem. Nie chroni przed nim ani żywienie wegetariańskie, ani rozdzielne, ani wysoko tłuszczowe, ani tzw. „normalne”, ani nawet autosugestia wynikająca z wiary w Więcej …
Schudłem 38 kilogramów
Przez większość swojego życia byłem człowiekiem bardzo aktywnym fizycznie. W okresie młodzieńczych lat regularnie uprawiałem sport – grałem w koszykówkę i pływałem. Mogę stwierdzić, że byłem w bardzo dobrej kondycji fizycznej i cieszyłem się znakomitym zdrowiem. Częstotliwość treningów spowodowała, że zupełnie nie przejmowałem się tym co jem i o której godzinie. Najczęściej w ogóle nie Więcej …
Prosto z Kanady – Jerzy Maslanky
W sierpniowym „Poradniku dobrego zdrowia” wydrukowaliśmy fragmenty rewelacyjnej książki Jerzego Maslanky ? „Ekomedycyna. Nie bójmy się raka”. Obecnie przedstawiamy samego autora. Witold Jarmołowicz: Na początek banalne pytanie. Jak doszło do napisania tej całkiem niebanalnej książki? Jerzy Maslanky: Genezę jej powstania podaję pokrótce w samej książce. Tutaj jedynie zaznaczę, że wszystko zainicjowały niespodziewana śmierć mojego Ojca, Więcej …
Cholesterol – Twój wróg czy przyjaciel?
„Cholesterol nie przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej” ? To cytat z opracowania prof. dr hab. med. Waltera Hartenbacha. Okazuje się, że poziomu cholesterolu we krwi nie da się obniżyć na dłuższy czas przy pomocy leków, gdyż po zaprzestaniu zażywania tabletek zawsze wraca on do wartości wyjściowej. Badania dowodzą, że nie ma jednej wartości cholesterolu Więcej …
Tagi: aldosteron, błony komórkowe, C, cholesterol, ciśnienie krwi, E, fibraty, glukoza, HDL, hormony sterydowe, kortyzol, kwasy żółciowe, LDL, lipidy, miażdżyca, mitochondria, normy poziomu cholesterolu, potas, statyny, synteza wit. D, triglicerydy, udar, wątroba, wit. A, wydolność organizmu, zaparcia, zawał serca
Dodaj komentarz
Jak się bezpiecznie oczyszczać
Jest wiele sposobów oczyszczania organizmu. Można tu wymienić głodówki oczyszczające, różne diety, potrawy, preparaty ziołowe i naturalne ( np. mineralne), duży wysiłek fizyczny, zabiegi oczyszczające jelito grube i specyfiki farmakologiczne. Sporo wymieniłam, a nie są to wszystkie sposoby i preparaty oczyszczające. Stajemy przed problemem – co wybrać. Jeśli już na coś się zdecydowaliśmy, zastanawiamy się Więcej …
Owoce i ich dojrzewanie
Owoce i warzywa są podobne, ale pod pewnymi względami różnią się. Owoce zawierają więcej cukrów (fruktozy) dojrzewają w różnym momencie, nawet po zerwaniu. Warzywa w chwili zerwania lub zbioru uznajemy za dojrzałe. Czasami konsumenci mylą owoce z warzywami. Pomidory powszechnie uznajemy za warzywa, a są one owocami. Z łodyg rabarbaru gotujemy kompot, a to przecież Więcej …
Tagi: błonnik, cukry proste, enzymy, fruktoza, glukoza, owoce, sacharoza, skrobia
1 komentarz
Wiosenne porządki – i co dalej
Sprzątając gruntownie mieszkanie oczekujemy od domowników że uszanują nasz wysiłek i nie będą bałaganić. Sami wiemy że różnie bywa. Oczyściliśmy nasz organizm pijąc „Miksturę oczyszczającą” i herbatę Virumin z łuski gryki. Czujemy się lekko, lepiej wyglądamy i mamy chęć na zrobienie wielu różnych rzeczy. Jeśli nie zadbamy w odpowiedni sposób o nasz organizm to w Więcej …
Wiosenne porządki
Kończy się zima. Z nachodzącą wiosną zaczynamy coraz częściej myśleć o generalnych porządkach w domu. A co z naszym organizmem? On również wymaga wiosennych porządków. W okresie zimowym mniej się ruszaliśmy, więcej jedliśmy no i proszę są efekty. Od marca Fitness Cluby zaludniają się osobami które chcą coś zrobić dla siebie. Ruch to za mało. Więcej …
Cud w skorupce
Co to za cud? To oczywiście jajko. Cudowny produkt, który możemy zjadać, przyrządzać z niego rozmaite potrawy proste i wykwintne. Z jajka możemy przygotowywać sosy, majonez, dodawać do potraw jako substancję emulgującą. Ilu naukowców w białych fartuchach i jak długo musiałoby się trudzić, by stworzyć tak wszechstronny i użyteczny produkt. Jajko w kuchni zachowuje się Więcej …
Tagi: białko, cholesterol, jajko, żółtko
Liczba komentarzy: 4
O Montignac’u oraz indeksie glikemicznym
„… bez gniewu i uprzedzeń …” dr Włodzimierz Ponomarenko Indeks glikemiczny, dokładnie tak samo, jak nasz ulubiony młotek, może mieć różne zastosowania. Młotkiem można wbijać gwoździe. Można też walnąć kogoś w kolano. Najlepiej mocno, żeby osłabł i nie oddał. W tym drugim wypadku, w celu uśmierzenia bólu swojego sumienia, trzeba jeszcze przekonać samego siebie, że Więcej …
Jesteś tym, co pijesz
Nasze ciało składa się z wody i pokarmu i byłoby głupotą nie zastanowić się nad jakością i ilością przyjmowanych płynów. Około 60-70% naszego ciała, to nieco słonawy płyn o składzie podobnym do składu wody oceanicznej. Wszystkie nasze komórki i organy zawierają znaczną ilość tego płynu, zwanego płynem wewnątrzkomórkowym, a otoczone są płynami pozakomórkowymi takimi jak Więcej …
Tagi: alkohol, herbata, kalorie, kawa, mleko, odwodnienie, soki, słodkie napoje gazowane, wapń, woda, woda mineralna
Dodaj komentarz
Żywienie dzieci
Szanowni Państwo Jarmołowiczowie! Jeszcze raz pragnę Wam serdecznie podziękować za świetne wykłady na turnusie. Omawialiśmy wtenczas razem problem insulinooporności. Jak wspominałam, jestem lekarzem dermatologiem, ale przygotowuję się właśnie do egzaminu z drugiej specjalizacji, którą można tłumaczyć jako specjalista medycyny żywienia. Na razie nie ma polskiego odpowiednika. [...] Moja córka skończyła właśnie 2 latka, ma 90 Więcej …
Ograniczenie węglowodanów u dzieci z epilepsją
Chcę przedstawić Państwu pewne obserwacje, które nie są eksperymentem naukowym, niemniej jednak mogą być interesujące dla rodziców opiekujących się dziećmi z takimi chorobami jak epilepsja, dietetyków, organizujących wczasy odchudzające, jak również dla lekarzy poszukujących skutecznych metod leczenia dzieci z padaczką. Przez 26 lat pracowałam w szkole, od 14 lat w szkolnictwie specjalnym. Przez ostatnie 4 Więcej …