Dieta 4eS – to dieta, w której Smak, Samopoczucie, Swoja Waga i Samokształcenie pełnią kluczową rolę. Model żywienia, który stosujemy układając jadłospisy, to dieta niskowęglowodanowa wsparta Formułą 4eS. Twórcami Formuły 4eS są dietetycy Centrum Zdrowia Dan-Wit Danuta i Witold Jarmołowicz. Są to cztery niezbędne zasady, jakimi należy się kierować, tworząc program żywieniowy. Smak, samopoczucie, swoja waga i samokształcenie najlepszym Twoim doradcą. Wszystkie cztery elementy są ważne i nie można żadnego z nich pominąć w dążeniu do zdrowia.
Smak. Jedzenie powinno być smaczne. Zmuszanie się do jedzenia potraw „zdrowych”, ale nie smakujących, jest skazane na klęskę. W ciągu milionów lat ewolucja wykształciła w każdym gatunku smak najskuteczniej zapewniający przeżycie i dopilnowała, żeby osobniki mające ochotę na rzeczy szkodliwe wymarły. Smak, to podstawowy mechanizm przeżycia, dlatego nie można z nim wygrać. Współczesna technologia produkuje, nigdy nie spotykane przez naszych przodków, rzeczy smaczne, ale bezwartościowe.
Należy więc kierować się dobrym samopoczuciem po zjedzeniu posiłku, dzięki czemu eliminujemy pokarmy niezdrowe, wysoko-przetworzone i niskowartościowe.
Swoja waga powinna być kontrolowana, ponieważ zbyt niska lub nazbyt wysoka, pomimo dobrego samopoczucia, świadczy o złym odżywianiu, a co za tym idzie, o pogarszającym się stanie zdrowia i zwiastuje chorobę.
Samokształcenie jest istotnym elementem, który często zaniedbujemy. A przecież, żeby podjąć trafne decyzje, musimy mieć minimum wiedzy na dany temat. To dotyczy również naszego sposobu odżywiania się i stanu zdrowia. Bez samokształcenia nie ugotujemy nawet zupy. Poszukując informacji rozwijamy swoją wiedzę, a to pozwala na lepszą dbałość o siebie i swoje zdrowie. Dzięki samokształceniu możemy wybierać wartościowe pożywienie. Świadomie wybierając wartościowe pożywienie, przywracamy właściwy smak i dobre samopoczucie.