Żywienie w depresji cz. 2

Białko w moczu sugeruje niesprawną pracę nerek lub inne przyczyny. Taki poziom białka może być również spowodowany stresem, wysiłkiem fizycznym, infekcją, lekarstwami, terapią lub wrodzoną wadą. Jego poziom nie jest na tyle wysoki, żeby wymagał intensywnego leczenia, jednak należy co pewien czas badać mocz i konsultować wyniki z lekarzem. Pozostałe wyniki badań biochemicznych są w normie. Pomimo normy, nie jest wykluczone, że depresję nasila jakaś niesprawność wątroby, tym bardziej, że pacjent chorował swego czasu na wirusowe zapalenie wątroby.

Zalecenia. Należy jeść co najmniej cztery, pięć posiłków dziennie, żeby nie dopuszczać do znacznych wahań poziomu aminokwasów i glukozy we krwi. Wszystkie posiłki powinny być z grubsza zrównoważone i różnorodne. Należy spożywać wszystkie warzywa i sałatki, które smakują, w postaci surowej lub gotowanej. Tłuszcze jawne, takie jak masło, smalec, śmietana spożywać w niewielkiej ilości, tylko, jeżeli to niezbędne. Z powodu ograniczenia tłuszczu jawnego, dążyć do jedzenia tłustego mięsa, nabiału, żółtek i częściowo całych jajek.

W początkowym okresie proponujemy zwiększoną ilość białek i węglowodanów, tak, jak w dołączonym jadłospisie, oczywiście w ramach żywienia niskowęglowodanowego. (Dla niezorientowanych wyjaśniamy, że żywienie niskowęglowodanowe polega na ograniczeniu węglowodanów poniżej 150g na dobę, a w zamian spożywaniu 70-130g białka i trochę tłuszczu, zawartego głównie w mięsie, serze i jajkach. Jest to tylko przybliżenie, każdy ma inne potrzeby. Przestrzegamy przed niefrasobliwym odżywianiem się, ponieważ niewłaściwe odżywianie szybciej zniszczy nam zdrowie, niż nieudolne leczenie.)

Ze względu na dotychczasowe wyniki badań należy początkowo co miesiąc badać mocz na obecność białka oraz obserwować, czy nie występują bóle nerek. W takim wypadku zmniejszyć białko, ale tylko o 20g i dalej obserwować samopoczucie. Obniżanie białka nasila depresję, to jest wielokrotnie sprawdzone. Rozważyć suplementację preparatami magnezu oraz 5-hydroksy-tryptofanem, szczególnie podczas zmniejszania spożycia białka. Natomiast czysty tryptofan, powszechny w aptekach, jest niewskazany. Bóle nerek mogą być spowodowane również nadmierną ilością spożywanego tłuszczu i ketozą. Oprócz oleju lnianego ujętego w jadłospisie, codziennie spożywać łyżkę stołową tranu lub kapsułek tranowych, kapsułek z olejem z płetwy rekina lub DHA.

Jedna odpowiedź na "Żywienie w depresji cz. 2"

  • RYSZARD WALCZAK pisze:
    26 marca 2012 o 02:08

    Witam, proszę uprzejmie o wskazanie źródeł w diecie lc dotyczącej prawidłowego stosunku wapnia+magnezu do fosforu wraz z omówieniem zasadności takiego stosowania.
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*



Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.