Analizując moją korespondencję z pacjentami zauważyłem, że gros problemów stanowiła właśnie depresja. Tą drogą chciałbym przekazać podstawowe informacje na temat melancholii. Nie twierdzę, że jest to obowiązujący kanon postępowania medycznego. Wszakże jest to drogowskaz. Drogowskaz na tyle skuteczny, że spotykałem osoby, które po zracjonalizowaniu diety z wdzięcznością mówiły: „Wreszcie przespałem spokojnie całą noc, bez lęku”. Uwzględniając to wszystko, w pierwszym rzędzie należy kierować się REGUŁĄ 4eS: SMAK, SAMOPOCZUCIE, SWOJA WAGA I SAMOKSZTAŁCENIE NAJLEPSZYM DORADCĄ.
Piśmiennictwo:
- [1] A.Kępiński Melancholia PZWL 1985
- [2] Biochemia Harpera PZWL 1995
- [3] Michael J. Rennie rozdz.11, Harris R. Lieberman rozdz.14 The Role of Protein and Amino Acids in Sustaining and Enhancing Performance (1999) http://www.nap.edu/books/0309063469/html
- [4] Walter J. Freeman University of California at Berkeley http://sulcus.berkeley.edu/mcb/165_001/papers/manuscripts/_9.html
- [5] Julia Ross from Well Being Journal Vol. 11, No. 5 Mental Health and Protein Nutrition
- [6] Pnina Green i in. Increased arachidonic acid concentration in the brain of FSL rats, an animal model of depression http://www.jlr.org/cgi/content/abstract/C500003-JLR200v1
Nie ma jeszcze komentarzy