Oprócz niedożywienia, które w tym wypadku nie wchodzi w grę, dzieci są szczupłe z powodu nietolerancji pokarmowych bądź inwazji jakichś pasożytniczych organizmów. Nietolerancje powoduje w pierwszym rzędzie pszenica, w drugim nabiał. Pieczywo powoduje najwięcej nietolerancji pokarmowych, być może córeczka z tego powodu go nie lubi. Moja żona podpowiada, że solidny posiłek białkowy, który jest długo trawiony, córeczka powinna spożywać w ciągu dnia, a na kolację coś lżejszego. I w ogóle, żona pozdrawia Państwa jak najserdeczniej.
Nietolerancje można określić metodą eliminacji albo testów, ale nie dermatologicznych tylko z krwi. Są wykonywane w USA, a obecnie również w Polsce. Testy wymagają w zasadzie osobistej obecności pacjenta. Korzystanie z przesyłek jest możliwe, ale zawodne. Jak na warunki zachodnie, cena w Polsce jest dosyć przystępna, rzędu 500 EURO. Należy wspomnieć jeszcze o roli płatków owsianych. Z jednej strony mają wiele wartości odżywczych, ale z drugiej strony utrudniają wchłanianie innych substancji, dobrze jest więc urozmaicać jadłospis pod każdym względem. Szczególnie przykład pochmurnej Szkocji, gdzie jest mało Słońca i skóra wytwarza mało witaminy D, a jednocześnie Szkoci zwyczajowo jedzą dużo owsianki i miewają z tego powodu neurologiczne problemy zdrowotne z SM włącznie, daje do myślenia.
Jeżeli chodzi o możliwe infekcje i zakażenia, to temat jest niezwykle szeroki. Najczęstszym obecnie zakażeniem jest lamblioza, szacuje się, że dotyczy ponad 5% populacji. Często właśnie banany są jej źródłem. Standardowe testy enzymatyczne wykrywają wiele różnych zakażeń i może warto wykluczyć te przyczyny.
A może po prostu Pani córeczka taka jest i już. Co jest najbardziej prawdopodobne.
Serdecznie pozdrawiamy Państwa
Witold Jarmołowicz z Danutą
PS. Powyższe rozważania stanowią próbę określenia rozsądnych wartości granicznych w żywieniu zdrowych dzieci. Dzieci, które z pomocą rodziców potrafią określić swoje potrzeby zgodnie z Formułą 4eS – smak, samopoczucie, swoja waga i samokształcenie. W przypadku epilepsji żywienie musi przesunąć się w kierunku diety mniej lub bardziej ketogennej, ze zmniejszoną ilością węglowodanów, co było omawiane na w/w kursie dla lekarzy. Ze względu na zainteresowanie, wkrótce omówimy tę tematykę bardziej szczegółowo. J.W.
Nie ma jeszcze komentarzy