Szczegółowych obliczeń należy dokonywać na podstawie pełnych tablic wartości odżywczych. Tabela dotyczy typowych dla Polski produktów i podaje przeciętne przedziały zawartości B:T:W. Np. duże jajko zawiera nieco więcej białka i tłuszczu, a małe mniej itp. Każdy rodzaj mięsa, jaja i sery zawierają również trochę węglowodanów, jednak, ze względu na dużą w nich zawartość białka, są spożywane w ograniczonej ilości i można węglowodany pominąć. Owoce oraz soki w rzeczywistości nie zawierają dokładnie 10 gramów cukrów, ale te bardziej wodniste np. arbuz – 8g, a te skondensowane jak gruszki – 12g. Wartości odżywcze są podawane zwyczajowo w gramach na 100 gramów części jadalnych produktu, tzn. po usunięciu pestek, kości, skorupek itp. Umożliwia to proste przeliczenie wartości w gramach na wartości procentowe. Np. 12 gramów węglowodanów w 100 gramach miąższu gruszki jest tożsame z 12% zawartością cukrów w dowolnej ilości gruszek bez ogryzków. Odwrotnie: w 100 gramach 30% śmietany będzie się znajdować 30 gramów tłuszczu, a w 250g tej samej śmietany – 250 x (30/100) = 75 gramów tłuszczu itd. Zazwyczaj: im więcej białka w danym produkcie, tym mniej tłuszczu i odwrotnie. Wartość biologiczna białka z jajek wynosi 95%, z dobrego mięsa i sera 80%, a z roślin przeciętnie 50%. 4 gramy białka roślinnego dają nam w sumie tylko dwa gramy białka wartościowego i w takiej proporcji należałoby je dodawać do bilansu B:T:W. Uwaga! Skórki i chrząstki zwierzęce mają wartość poniżej 20%. | ||||
Uwaga! Wartości są przesadnie zaokrąglone! | ||||
1 | Typowe zółtko z jednego jajka=18g | B=3g | T=6g | - |
2 | Typowe białko z jednego jajka=44g | B=4g | - | - |
Grupa produktów | B-ilość białka w 100g części jadalnych | T-ilość tłuszczu w 100g części jadalnych | W-ilość węglowodanów przyswajalnych w 100g | |
3 | Chude mięso i sery białe (cielęcina, wołowina, schab, podroby, piersi indyka oraz kurczaka, ryby, owoce morza i sery białe, nawet tłuste |
15-20g | 0-10g | - |
4 | Tluste mięso (wieprzowe, baranie, tłuste wędliny, gęś, kaczka, węgorz) |
15-20g | 20-30g | - |
5 | Specjalny chleb niskowęglowodanowy to produkt zwierzęcy | 15g | 30g | 15g |
6 | Bardzo tłuste mięso, specjalne sery (boczek, parówki, serki „Fromage”) |
10g | 30-50g | - |
7 | Tzw. żółte sery i suche kiełbasy | 20-30g | 20-30g | - |
8 | Mleko, joguty, kefir | 3g | % tłuszczu | 6g |
9 | Śmietana | 2g | % tłuszczu | 3g |
10 | Tłuszcze, oleje i majonezy | do 2g | 80-100g | - |
11 | Typowe nasiona, orzechy | 20g | 50g | 10g |
12 | Typowe pieczywo i SUCHE kasze (chleby, bułki, chrupkie pieczywo, kasze, ryż i ciasta) |
5-7g | - | 50-70g |
13 | Dżemy, owoce suszone, miód | 3g | - | 50-70g |
14 | Owoce, soki owocowe, „-cola;” | 0,5g | - | 10g |
15 | Ziemniaki, banany, winogrona, GOTOWANE kasze, ryż i makarony | do 4g | - | 15-25g |
16 | Typowe warzywa | 2g | - | 5g |
- | Wyjątki: czekolady, salami, serki topione, margaryny, wiórki kokosowe, serwatka, chipsy, awokado | - | - | - |
copy free, Opracował: Witold Jarmołowicz |
Szukaj
-
Aktualności
Komentarze
- Witold Jarmołowicz o Tuczący alkohol
- Angelikaswieczkowska o Tuczący alkohol
- Witold Jarmołowicz o Białko w żywieniu dzieci
- Hubert Brodzik o (3) Co w końcu jeść, żeby schudnąć?
- kosmita o Białko w żywieniu dzieci
Tagi
adrenalina alkohol antyoksydant białko błonnik blues cukrowy cholesterol cukrzyca depresja dieta ketogenna epilepsja Formuła 4eS fruktoza glikogen glukoza indywidualny program żywieniowy kalorie kiełki konserwanty nadwaga otyłość rak skrobia sport toksyny Virumin wątroba węglowodany witamina C żywienie niskowęglowodanowe
Nie ma jeszcze komentarzy