Podręczna tabela

Szczegółowych obliczeń należy dokonywać na podstawie pełnych tablic wartości odżywczych. Tabela dotyczy typowych dla Polski produktów i podaje przeciętne przedziały zawartości B:T:W. Np. duże jajko zawiera nieco więcej białka i tłuszczu, a małe mniej itp. Każdy rodzaj mięsa, jaja i sery zawierają również trochę węglowodanów, jednak, ze względu na dużą w nich zawartość białka, są spożywane w ograniczonej ilości i można węglowodany pominąć. Owoce oraz soki w rzeczywistości nie zawierają dokładnie 10 gramów cukrów, ale te bardziej wodniste np. arbuz – 8g, a te skondensowane jak gruszki – 12g. Wartości odżywcze są podawane zwyczajowo w gramach na 100 gramów części jadalnych produktu, tzn. po usunięciu pestek, kości, skorupek itp. Umożliwia to proste przeliczenie wartości w gramach na wartości procentowe. Np. 12 gramów węglowodanów w 100 gramach miąższu gruszki jest tożsame z 12% zawartością cukrów w dowolnej ilości gruszek bez ogryzków. Odwrotnie: w 100 gramach 30% śmietany będzie się znajdować 30 gramów tłuszczu, a w 250g tej samej śmietany – 250 x (30/100) = 75 gramów tłuszczu itd. Zazwyczaj: im więcej białka w danym produkcie, tym mniej tłuszczu i odwrotnie. Wartość biologiczna białka z jajek wynosi 95%, z dobrego mięsa i sera 80%, a z roślin przeciętnie 50%. 4 gramy białka roślinnego dają nam w sumie tylko dwa gramy białka wartościowego i w takiej proporcji należałoby je dodawać do bilansu B:T:W. Uwaga! Skórki i chrząstki zwierzęce mają wartość poniżej 20%.
Uwaga! Wartości są przesadnie zaokrąglone!
1 Typowe zółtko z jednego jajka=18g B=3g T=6g -
2 Typowe białko z jednego jajka=44g B=4g - -
Grupa produktów B-ilość białka w 100g części jadalnych T-ilość tłuszczu w 100g części jadalnych W-ilość węglowodanów przyswajalnych w 100g
3 Chude mięso i sery białe
(cielęcina, wołowina, schab, podroby, piersi indyka oraz kurczaka, ryby, owoce morza i sery białe, nawet tłuste
15-20g 0-10g -
4 Tluste mięso
(wieprzowe, baranie, tłuste wędliny, gęś, kaczka, węgorz)
15-20g 20-30g -
5 Specjalny chleb niskowęglowodanowy to produkt zwierzęcy 15g 30g 15g
6 Bardzo tłuste mięso, specjalne sery
(boczek, parówki, serki „Fromage”)
10g 30-50g -
7 Tzw. żółte sery i suche kiełbasy 20-30g 20-30g -
8 Mleko, joguty, kefir 3g % tłuszczu 6g
9 Śmietana 2g % tłuszczu 3g
10 Tłuszcze, oleje i majonezy do 2g 80-100g -
11 Typowe nasiona, orzechy 20g 50g 10g
12 Typowe pieczywo i SUCHE kasze
(chleby, bułki, chrupkie pieczywo, kasze, ryż i ciasta)
5-7g - 50-70g
13 Dżemy, owoce suszone, miód 3g - 50-70g
14 Owoce, soki owocowe, „-cola;” 0,5g - 10g
15 Ziemniaki, banany, winogrona, GOTOWANE kasze, ryż i makarony do 4g - 15-25g
16 Typowe warzywa 2g - 5g
- Wyjątki: czekolady, salami, serki topione, margaryny, wiórki kokosowe, serwatka, chipsy, awokado - - -
copy free, Opracował: Witold Jarmołowicz

Nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*



Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Centrum Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies – ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.