ALKOHOL
Alkohol sam w sobie jest toksyczny, lecz wątroba bez większego trudu może poradzić sobie z jego niedużymi ilościami. Nadmierne spożycie alkoholu niszczy wątrobę, serce, mózg i pozostałe organy. Alkohol sprzyja otyłości, ponieważ zmniejsza zdolność wątroby do spalania tłuszczu (dopóki we krwi krąży alkohol wątroba woli zajmować się nim, zamiast tłuszczem). Alkohol to puste kalorie, jest zamieniany na tłuszcz. Alkohol i tłuszcz w jednym posiłku zmuszają wątrobę do wykonywania dwóch odrębnych zadań jednocześnie. Czy uda się powiedzieć coś dobrego o alkoholu? Ależ oczywiście. Alkohol to substancja występująca w przejrzałych owocach, a nasz organizm jest wyposażony w enzymy niezbędne do jego spalenia i wykorzystywania energii jakiej dostarcza. Po wypiciu alkoholu doznajemy uczucia zrelaksowania, co sprzyja ogólnemu dobremu samopoczuciu. Umiarkowane ilości alkoholu mogą zredukować ryzyko chorób serca, udarów niedokrwiennych mózgu i cukrzycy. Alkohol może znacząco podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL. Czerwone wino zawiera przeciwutleniacze, substancje chroniącą komórki przed przedwczesnym starzeniem się i chorobami. Najważniejszy jest umiar. Optymalna dawka alkoholu zależy od wieku, płci, ilości przyjmowanego kwasu foliowego i innych czynników, np. genetycznych.
Wniosek?
Pij alkohol z umiarem, jeśli sprawia ci to przyjemność. Jeśli nie, to nie zmuszaj się. Jest wiele innych sposobów zapobiegania chorobom serca, cukrzycy, i wylewom – ćwiczenia fizyczne, zdrowa dieta, mniej stresu, niepalenie – to najważniejsze z nich.
I pamiętaj: Żaden napój nie może równać się z wodą.
Danuta Jarmołowicz
Tagi: alkohol, herbata, kalorie, kawa, mleko, odwodnienie, soki, słodkie napoje gazowane, wapń, woda, woda mineralna
Nie ma jeszcze komentarzy